Keir Starmer 2560x1280 c center

Den britiske regjeringen med Keir Starmer som statsminister, vil at regjeringen skal oppfattes som et startup selskap, som eksperimenterer med løsninger og lærer av testene. Foto: Labour.

Eksperimenterende og lærende regjering

Den britiske regjeringen satser på en eksperimenterende og smidig reformering av offentlig sektor. Små team over hele landet skal teste og prøve ny politikk.

07.01.2025 – sist oppdatert 08.01.2025

Dette er bare en av de strategiene den britiske Labour-regjeringen vil forsøke i sin regjeringstid, som det sannsynligvis er over 4 år igjen av. Selv om regjeringen har kommet ganske skjevt ut fra startgropen, med et dramatisk fall i popularitet etter mange feiltrinn, satser den sterkt på å reformere staten og bygge ut offentlige tjenester.

En av de grepene de har innført, er det som Solberg-regjeringen kalte Avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE). Dette kaller Labour for effektivitets- og produktivitetsbesparinger. Og de har satt en målsetting på besparelser på 2 prosent av budsjettet ved hjelp av dette grepet. Det er mye kraftigere kutt enn de 0.8 prosentene i kutt som Solberg-regjeringen innførte.

Flere nye etater

Sammen med kutt i ikke-essensielle utgifter til konsulenter og kommunikasjon mener den britiske finansministeren at dette vil bidra til redusere offentlige utgifter med 13 milliarder pund over to år. Men det er også en rekke andre tiltak som skal bidra:

- det er opprettet et Office for Value for Money som vil spille en viktig rolle i den omfattende gjennomgangen av flerårige offentlige utgifter kalt Spending Review

- departementer forventes å legge fram sine utgiftsplaner for grupper av eksterne eksperter fra privat sektor

- det er etablert en Government Efficiency Framework, som beskriver hvordan byråkrater skal kategorisere, spore og rapportere om de effektivitetsmålene de er ansvarlige for.

Den politiske sjefen for det britiske regjeringsapparatet har tittelen Chancellor of the Duchy of Lancaster, og er på tross av den merkelige tituleringen regjeringens nest viktigste person, med blant annet ansvar for å følge opp regjeringens gjennomføring av vedtatt politikk.

Regjeringen som et oppstart-selskap

Denne stillingen innehas i Labour-regjeringen av Pat McFadden, som i en tale for tankesmien Institute of Government like før jul, sa at regjeringen ville vurderes som et oppstartselskap som praktiserte en strategi og kultur med testing og utprøving som hovedmetode.

Denne metoden tok utgangspunkt i en observasjon som vi kjenner godt igjen i Norge, fra debatten om utredningsinstruksen:

"Nå er offentlige tjenestemenn ofte veldig kloke mennesker. De kan se rundt hjørner, oppdage og forutse problemer. Men de er ikke allvitende. Og du kan ikke drepe kompleksitet med kløkt når det gjelder å forbedre offentlige tjenester. Vi kan ikke finne ut alt fra starten av, og så sette leveransetoget i gang. Og den gode nyheten er at vi ikke trenger det. "

Testings- og læringskultur

McFadden beskrev blant annet hvordan utrullingen av Universal Credit systemet hadde skjedd. Universal Credit var i sin tid en stor forenkling og sammenslåinger av offentlige støtteordninger, som ble innført av koalisjonsregjeringen mellom Conservatives og Liberals i perioden 2010-2014.

Han beskriver hvordan implementeringen av denne store reformen ble tatt ut av departementet som hadde det overordnede ansvaret og lagt til et team av 30 personer med ulik bakgrunn. Med både politikk-utviklere, digitale eksperter og de som hadde ansvaret for driften ble samlet og startet utrullingen i en liten by hvor de så effektene og manglene ved reformen mens de implementerte.

“Det var en 'test og lær' kultur, og det frigjorde teamet til å være mer ærlige om leveransen, til å gjøre feil, men til slutt å rulle ut en tjeneste som faktisk fungerte", sa McFadden i talen.

Denne metoden vil den nye Labour-regjeringen utvikle ved hjelp av små team rundt omkring i landet., Det blir satt av 100 millioner pund til et innovasjonsfond som skal starte testing- og lærings-team i byer som Manchester, Sheffield og Liverpool. Dette er team som vil være sammensatt av byråkratledere, digitale eksperter, og ansatte i de offentlige tjenestene. De skal i første omgang gå løs på to store problemer, midlertidig bosted og familiestøtte.

Vil ha kreative tenkere

Men regjeringen satser også sterkt på at digital teknologi skal løse mange av problemene som det britiske samfunnet har, og for å få til dette må regjeringen ha de rette folkene. Og det er uvanlige folk de vil ha:

"Og vi trenger de rette menneskene. For noen år siden var det en oppfordring om å få rare folk og såkalte misfits inn i regjeringsapparatet.  Uansett hvilket begrep du vil bruke, ønsker vi innovatører, disruptorer og originale tenkere. Min melding til kreative tenkere er at dette er din sjanse til å tjene landet ditt. Bruk din hjernekraft og teknologiske talenter til å løse noen av de største problemene vi står overfor i dag. Storbritannia trenger deg."

For å få tak i disse folkene har regjeringen lansert et No.10 Innovation Fellows Programme, som vil hyre teknologer i verdensklasse til å gjøre en seks til tolvmåneders lang innsats i regjeringen for å håndtere en rekke utfordringer i det offentlige apparatet:

Sammen med en forenkling av de statlige ansettelsesprosedyrene som McFadden karakteriserte som vanskelige og byråkratiske håpet han at dette ville få folk til å innse fordelene av å jobbe i offentlig sektor:

“Men bortsett fra det åpenbare privilegiet med å være i offentlig tjeneste, er sannheten at dette er en god tid å være i regjeringsapparatet. Når verden står på terskelen til så store endringer, bør muligheten til å bruke den endringen til å gjøre livene bedre og gjøre en bedre jobb for offentligheten motivere oss alle i regjeringen.”