Aleksander Åsheim t.v. blir ny ekspedisjonssjef i Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet. Her sammen med sine kolleger i Riksrevisjonen som han forlater i høst, riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og ekspedisjonssjef Annette Gohn-Hellum. Foto: Kvalitet og Risiko Norge.
Erfaren kritiker blir toppsjef
Han er vant med å kritisere virksomheter han selv har jobbet for, den nye ekspedisjonssjefen i Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet. Det kan bli spennende!
Aleksander Åsheim er utnevnt til ekspedisjonssjef i det nyeste av departementene i regjeringen, og skal lede avdelingen for styring og organisasjon. Han kommer fra stillingen som ekspedisjonssjef i Riksrevisjonen.
Riksrevisjonen er jo den fremste av kritikerne av den norske forvaltningen , og svinger jevnlig pisken over det norske byråkratiet. Og Åsheim ledet en av avdelingene i revisjonen som har kommet med tydeligst kritikk av måten departementer og andre enheter i staten forvalter sine oppgaver.
Kritiserte tidligere arbeidsplass
Som leder for Forvaltningsrevisjon avdeling 2 i Riksrevisjonen har Åsheim mange ganger kommet med kritikk av departementer og offentlige etater. Han frontet blant annet den omfattende kritikken av Justis- og beredskapsdepartementets arbeid med digital sikkerhet.
Departementet hvor han selv arbeidet for noen år tilbake, hadde gjort en altfor dårlig jobb med den digitale sikkerheten i Norge, mente Åsheim og hans kolleger. De nevnte både manglende oversikt, oppfølging og informasjonsdeling som kritikkpunkter, og kom med en samlet konklusjon om at: "Det er kritikkverdig at Justis- og beredskapsdepartementet ikke ivaretar samordnings- og pådriveransvaret sitt godt nok."
Styringen av et nytt departement
Da han selv arbeidet i dette departementet, hadde han ansvaret for departementets interne styring og etatsstyringen i justissektoren. Det er blant annet dette han nå får ansvaret for i Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet. Han skal lede avdelingen for styring og organisasjon, som «ivaretar stabsfunksjoner for politisk ledelse og departementsråd, utvikler styringssystemer og fastsetter overordnede retningslinjer for en effektiv og samordnet ledelse av departementet."
Åsheim har også hatt ansvaret for tilsvarende oppgaver i Utlendingsdirektoratet. Fra den posisjonen ledet han blant annet UDIs egenevaluering av flyktningkrisen høsten 2015, en evaluering som var meget kritisk til hans egen etats innsats. Rapporten konkluderer negativt på 16 av 22 punkter.
Mistanker om årsaker
På tross av det mange negative funnene klarte ikke rapportskriverne å si helt bestemt hva som var årsaken til svakhetene de hadde oppdaget, men de hadde mange mistanker: «Rapporten tar ikke stilling til om det som kommer frem i rapporten som forbedringsområder eller svakheter er et resultat av nødvendige prioriteringer i den situasjonen vi var i, manglende ressurser, svakheter i planverket eller andre forhold."
Spennende!
Det er altså en byråkrat med erfaring både som kritiker av statsbyråkratiet og som leder i det samme byråkratiet som nå overtar en toppstilling i departementet med hovedansvar for dette byråkratiet.
Det kan bli spennende, som han selv sier i et innlegg på LinkedIn: «Det blir veldig spennende! Gleder meg og ser fram til det, samtidig som det blir trist og rart å slutte i Riksrevisjonen.»
Spenningen legger også en av hans kommende kolleger i Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet vekt på i sin velkomsthilsen på LinkedIn. Avdelingsdirektør Asgeir Fløtre skriver: "Du kommer til en spennende arbeidsplass med mange muligheter til å utvikle et moderne departement."