Line coll Wikborg Rein Fotograf Erik Buraas STUDIO B13

Født til jobben

Nye folk

Sjelden har beskrivelsen født til jobben vært mer treffende. Ihvertfall ikke for en embetskvinne, som den nye direktøren i Datatilsynet.

05.05.2022 – sist oppdatert 21.04.2023

Line Coll har vært opptatt av Datatilsynets kjerneområder helt siden hun var ung juss-student. Hun skrev sin masteravhandling i rettsvitenskap om Innsyn i personopplysninger i elektroniske markedsplasser i 1999. Den gang var hun også vitenskapelig assistent på juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo, så det var tydelig at hun både var et stort talent og samtidig hadde en sterk interesse for fagfeltet som hun kom til å jobbe med hele livet.

Teknologisk oldtid

At hun har fulgt med personvernfeltet siden internettets oldtid kom fram i masteravhandlingen hennes, hvor hun tar utgangspunkt i juristenes standard-nordmann herr Ås sine opplevelser med fordums teknologi.

Hun beskriver et eksempel på hvordan personvern trues allerede av datidens teknologi:" Etter å ha "surfet på nettet" og kjøpt en CD fra "CD-butikken" mottar Peder Ås etter en stund direkte henvendelser via både e-post, telefaks og telefon"

Etter studiene arbeidet Coll som advokat i flere store institusjoner, både Equinor og Oljefondet, men de siste årene har hun vært partner i advokatfirmaet WikborgRein. Det er en posisjon som det ikke er billig å fratre til fordel for en jobb i det offentlige.

Drastisk lønnskutt

Nå tjener riktignok Datatilsynets direktør godt og vel 1 million, det gjorde i hvert fall den forrige direktøren der. Men lønnen til en partner i et av norges aller mest lønnsomme og prestisjetunge advokatfirma kan være vanskelig å matche for en offentlig etat.

Ifølge Advokatbladet hadde Wikborg Reins 52 partnere en gjennomsnittsinntekt på 8.418.005 kroner i 2019, og Line Colls inntekt var på 6 mill.

Sannsynligvis har mulighetene for å påvirke store og viktige samfunnsprosesser vært avgjørende for Colls valg om å heller jobbe på innsiden av systemet, selv om lønnen blir redusert med 5 millioner.

For med denne regjeringens kraftige fokus på at offentlige lederlønninger skal strammes inn, går vi ut ifrå som en selvfølge at hun ikke har fått stort mer enn forgjengeren.