Tina Soreide

Konkurransetilsynet flytter til Handelshøyskolen

Med Tina Søreide som ny direktør for Konkurransetilsynet, blir tilsynet i stadig større grad en avdeling av Norges Handelshøyskole.

15.12.2021

Spøk til side, her er sammenhengen mellom disse to bergenske institusjonene. Søreide blir den tredje konkurransedirektøren på rad som kommer fra en stilling som professor ved Norges Handelshøyskole.  Og hun er den fjerde konkurransedirektøren gjennom historien som kommer fra en professorstilling på denne skolen.

Statsråden som flyttet

Konkurransetilsynet ble etablert i 1994 som erstatning for Statens pristilsyn og Prisdirektoratet. Det ble flyttet til Bergen i 2003 av daværende Moderniseringsminister Victor Normann, som også er professor på NHH.

Da det ble flyttet var det bare 12 prosent av de ansatte som flyttet med til Bergen. Etter flyttingen er det bygget opp en ny stab, mange av dem fra Handelshøyskolen. I en evaluering av flyttingen kom det fram at de positive konsekvensene for miljøet på Handelshøyskolen var en av de beste ringvirkningene av flyttevedtaket.

Solid bakgrunn

Den første direktøren i tilsynet etter flyttingen var Einar Hope, som er professor emeritus fra NHH. Siden fulgte Christine Meyer og Lars Søgaard opp tradisjonen med at professorer ved denne skolen blir konkurransedirektører. Og nå fortsetter den altså med Tina Søreide.

Tina Søreide er kjent som en av landets fremste eksperter på korrupsjon, et tema hun har forsket, skrevet og snakket mye om gjennom årene. Søreide har sin doktorgrad fra Norges Handelshøyskole, og har vært ansatt ved NHH siden 2015, først som førsteamanuensis og deretter som professor fra 2017. Både hennes doktoravhandling på NHH, og hennes hovedoppgave ved Universitet i Bergen handlet om korrupsjon i næringslivet.

Hun har også vært postdoktor ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen, har flere års erfaring som forsker og seniorforsker ved Chr. Michelsens Institutt og har hatt et toårs engasjement i Verdensbankens hovedkontor i Washington D.C. Hun har publisert over 50 artikler, bøker og rapporter.

Spennende stilling

Hun går nå inn i en veldig mektig og uhyre spennende stilling som gir henne anledning til virkelig å gå løs på de rike og dominerende selskapene.

Konkurransetilsynet har som i løpet av det siste året har tatt en mengde viktige avgjørelser. Det har stoppet DnBs oppkjøp av Sbanken, droppet to store etterforskninger av dagligvarebransjen, og gitt flere forlag rekordhøye bøter for deling av konkurransesensitiv informasjon. Tilsynet fikk også Høyesteretts bekreftelse av sin avgjørelse om et gebyr på over 700 millioner kroner til Telenor for utnytting av sin dominerende stilling.