Elvsaas og Holt

Charlotte ELvsaas og Øyvind Holt er to av de erfarne departementsbyråkratene som har gått på Departementsakademiet.

Analyserte psykologisk trygghet i departementet

De første studentene begynner å bli ferdige med utdanningen sin på regjeringsapparatets eget Departementsakademi. Noen av dem bruker allerede metoder fra utdanningen til å studere klimaet for psykologisk trygghet på sin arbeidsplass.

06.11.2024 – sist oppdatert 07.11.2024

Opprettelsen av Departementsakademiet har sin bakgrunn i strategien som ble lansert i 2020 med navnet Gode hver for oss. Best sammen. Her gikk en gruppe av departementsledere sammen om en lang rekke forslag for hvordan departementene i større grad kunne utvikle sin kompetanse og samarbeide på tvers av sektorene de enkelte departementene representerer.

Et av forslagene var en egen masterutdanning for departementsbyråkrater som ville videreutdanne seg. Oppstart for akademiet var i fjor høst, og våren 2024 gikk 36 studenter på emnet om: Gjenstridige problemer, samspill og samordning i offentlig sektor. Dette er ett av 5 emner som akademiet tilbyr.  Akademiet tilbyr en erfaringsbasert master ved Universitet i Bergen og ved Norges Handelshøgskole, og er en del av Departementenes service- og sikkerhetsorganisasjon.

Et viktig element i utdanningen er at de ganske erfarne byråkratene skal bruke sin egen erfaring som grunnlag for både utdanningen og for de avhandlingene de skriver på slutten av utdanningen.

Departementsakademiet gir et nytt perspektiv på den debatten om hva som egentlig er departementsbyråkrater fag. Det er en debatt som vi har dekket i flere omganger i tidsskriftet og på nettsidene.

Ut av eget fagfelt

De første byråkratene startet på videreutdanning i regi av Departementsakademiet høsten 2023. En av dem var Charlotte Elvsaas, underdirektør i Energidepartementet. I et intervju med akademiets egen journalist sier Elvsaas:

– Dette er en relevant og god arena for faglig utvikling og nettverksbygging. I departementshverdagen er det lett å bli litt for silotenkende og fokusere mest på sitt eget fagfelt og egne ansvarsområder. Men de store utfordringene vi skal løse krever at vi jobber på tvers og utnytter den samlede kompetansen i forvaltningen, sier hun.

Elvsaas jobber i en seksjon med syv ansatte i Energidepartementet, som koordinerer klimaarbeid og arbeid med luftforurensning. Seksjonen tilhører fagavdelingen for klima, industri og teknologi.

Avdelingen jobber også med problemstillinger rundt fangst og lagring av CO₂, havvind, industri og internasjonalisering, forskning og teknologiutvikling.

Psykologisk trygghet i departementet

I intervjuet med akademiets journalist legger Elvsaas vekt på at videreutdanningen gir gevinst både for de ansatte og for arbeidsgiver. For henne handler kompetanseheving om mer enn bare individuell læring. Like viktig er det å ta kunnskapen med tilbake til egen avdeling og omsette den i praktisk handling.

– Jeg har allerede tatt i bruk flere av modellene og verktøyene fra studiet i jobben min. Jeg har gjennomført en kulturanalyse av min egen seksjon som del av studiet, der jeg blant annet så på psykologisk trygghet. Dette er innsikt jeg trekker på i hverdagen. Har vi et klima for å dele tanker med hverandre som bryter med det flertallet mener?

Løfte blikket

En annen som har gått på departementsakademiet det siste året er Øyvind Holt ved Statsministerens kontor. Han sier at det var stående applaus på kontoret da det ble klart at Departementsakademiet som hadde ligget i planene noen år, faktisk ble realisert.

Til akademiets journalist sier Holt:

– Departementsakademiet gir oss en god anledning til å løfte blikket og se utover våre egne fagfelt. Selv om vi jobber i ulike avdelinger, kontorer og departementer, står vi overfor mange av de samme utfordringene. Gjennom studiet kan vi dele erfaringer og lære av hverandre, sier Øyvind Holt, avdelingsdirektør ved Statsministerens kontor.

Holt leder seksjonen for informasjonsforvaltning og lederstøtte ved SMK. Seksjonen har ansvar for å sikre dokumentfangst, informasjonsforvaltning og innsynsbehandling på kontoret. Seksjonen bistår og tilrettelegger for løpende saksbehandling og allmennhetens innsyn. De gir også støtte til SMKs oppgaver, inkludert bistand ved forberedelse og gjennomføring av budsjettkonferanser, regjeringskonferanser og statsråd.

Forbedringspotensialet

Lise Vivienne Løseth, rektor ved Departementsakademiet, er glad for at ansatte som Holt benytter seg av tilbudet.

– Vi er stolte over å kunne tilby våre ansatte en skreddersydd videreutdanning av høy kvalitet. Her får de mulighet til å fordype seg i sentrale temaer som innovasjon, samordning og bærekraft, sier Løseth til akademiets journalist.

Målet er å styrke kompetansen og samhandlingen i forvaltningen.

– Vi skal bli enda bedre rustet til å løse komplekse samfunnsutfordringer. Departementene besitter enorm fagkompetanse, men vi har et forbedringspotensial når det gjelder å utnytte hverandres styrker. Akademiet skal bidra til mer erfaringsdeling og felles kultur, sier Løseth.

Fakta om Departementsakademiets tilbud om erfaringsbasert master i offentlig

Departementsakademiet er et kompetansetilbud for departementsansatte, og et sentralt tiltak i departementsstrategien Gode hver for oss. Best sammen.

• Skal tilrettelegge for at ansatte deler kompetanse, lærer sammen og av hverandre

• Tilbyr et erfaringsbasert masterprogram i offentlig forvaltning hvor faglige samarbeidspartnere er NHH og UiB

• Studiene settes sammen av frittstående emner à 15 studiepoeng. Totalt 60 studiepoeng må være gjennomført før du begynner på masteroppgaven

• Avsluttende masteroppgave 30 studiepoeng • Alle emner er tilrettelagt som deltidsstudier for deg som er i full jobb