Bjornar Skjaeran Fiskeri og havminister

Skjæran samler makt

Statsråd og AP-nestleder Bjørnar Selnes Skjæran får et betydelig større ansvar i regjeringen, med de siste rokadene på avdelinger i departementene.

28.10.2021 – sist oppdatert 05.02.2024

Fram og tilbake

Fiskeri- og havministeren  får nemlig overført flere deler av to andre departementer. Kyst og miljøavdelingen flyttes fra Samferdselsdepartementet til Nærings- og fiskeridepartementet. Dette skjer  fire år etter at det ble flyttet den motsatte veien i 2014.

Kystverket kommer tilbake til Nærings og fiskeridepartementet, etter at Solberg-regjeringen flyttet det  til Samferdselsdepartementet i 2013 da Ketil Solvik Olsen ble statsråd der.

Store prosjekter

Maritim avdeling som han også får ansvaret for har derimot har ligget i NFD siden avdelingen ble opprettet i 2000, men blir flyttet fra Næringsminister Jan Christian Vestres ansvarsområde til Skjæran.

Ocean Space Center som Skjæran også overtar fra den andre statsråden i samme departement kan bli en av statsrådens største triumfer eller tragedier.

Dette enorme senteret som skal koste nærmere 8 milliarder, skal ligge midt i Trondheim. Det skal romme 48000 kvadratmeter på tettbygde Tyholt, noe som har vakt sterke reaksjoner.


Grønn bølge

En hovedaktivitet ved senteret er flere enorme basseng for laboratorievirksomhet som har fått kritikk for både manglende markedsforståelse, at det ikke finnes behov for anlegget.

Den kanskje mest spennende delen av Skjærans nye portefølge er ansvaret for grønn skipsfart. Dette er et enormt satsingsområde som skal kutte utslipp med 50 prosent innen 2030. Ifølge Grønt skipsfartsprogram som omfatter 85 bedrifter og 10 statlige aktører betyr det at Norge må ha 700 lavutslippsskip og 400 nullutslipsskip.

 

Det er noen enorme prosjekter Skjæran får følge med på. Kan bli gøy. Eller?