Store og Frederiksen

Toppsjefer slutter eller sparkes

Påstander om politisering

Departementssjefer slutter eller får sparken i to land som lenge har vært forbilder for norsk forvaltning. Er det en ny tendens til politisering av embetsverket, eller bare vanlig politikk?

21.09.2022

I Danmark har en lang rekke departementssjefer, altså øverste administrative ledere i departementene, sluttet i jobben de siste årene. I Storbritannia fikk sjefen i Finansdepartementet regelrett sparken.

På tre år har over halvparten av departementssjefene i den danske regjeringen sluttet i jobben. Årsakene til denne sjefsflukten er uklare, men teoriene er mange.

Rekord i utskiftinger

Den danske nettavisen Altinget har gått igjennom danske departementssjefers karriere de siste 30 årene, og har funnet ut at aldri i løpet av disse årene har antallet sjefer som er skiftet ut vært høyere enn de siste tre årene.

11 departementschefer som tilsvarer den norske tittelen departementsråd, har sluttet i sine stillinger etter at den sosialdemokratiske regjeringen til Mette Frederiksen tok over i juni 2019. I Norge har 2 departementsråder sluttet, eller er i ferd med å slutte siden Jonas Gahr Støre overtok. En av dem går av for aldersgrensen.

En tidligere dansk finansminister mener det er et helt klart signal om at man vil politisere embetsverket.

-Det er åbenlyst, at embedsværket har gennemgået en politisering, og det er åbenlyst, at det har været meningen. Vi er i en krisesituation. Skredet er tydeligt, men ikke fuldendt, sier den tidligere danske Sosialdemokratiske finansminister Bjarne Croyden til Altinget.

- Forud for man fik regeringsmagten, var man meget åben, eksplicit og direkte om, hvordan man ville rulle et program ud for at ændre den måde, som embedsværket i Danmark har været sat op på i moderne tid. Man siger eksplicit, at ens egne politiske interesser skal fylde mere. Det er ikke svært at regne sig frem til, at det så bliver på bekostning af fagligheden. 

Fikk sparken

I Storbritannia kommer det lignende påstander om at den konservative regjeringen politiserer embetsverket. Det skjer etter at den øverste embetsmann i Finansdepartementet, Tom Scholar fikk sparken av den nye finansministeren.

En tidligere departementstopp mente dette var et klart signal om at regjeringen ikke var interessert i

“The sad fact is that in sacking Sir Tom Scholar, one of the ablest civil servants of his generation, the prime minister and chancellor have sent a clear message to the civil service that they are not interested in impartial advice and intend to surround themselves with 'yes' men and women. ”

Dette skrev David Normington som var tidligere departementssjef i utdanningsdepartementet, og senere leder for en kontrollinstans i embetsverket kalt first civil service commissioner i et leserinnlegg i The Times.

Andre debattanter at sparkingen av departementsråden i Department of the Treasury skyldtes at han ikke fulgte opp regjeringens politikk på grunn av en inngrodd mistro i departementet til de politiske løsningene som ble foreslått.