Tuva Moflag (AP), Lene Vågslid (SP) og Anne Linnestad (H) vil alle ha en stor gjennomgang av offentlig sektor, med litt ulik vektlegging. Foto: Stortinget.
Flertall for stor gjennomang av offentlig sektor
Det går mot en stor gjennomgang og endring av hele offentlig sektor. De fire største partiene på Stortinget vil nå enten ha en stor gjennomgang av statens forhold til kommunene, eller hele statlig sektor. Dette arbeidet skal utføres av en eller flere store kommisjoner.
Tidligere har Høyre sagt at de vil ha en full gjennomgang av offentlig sektor. Senere har politikere fra både Arbeiderpartiet og Senterpartiet tatt til orde for en gjennomgang av regler og plikter som staten ilegger kommunene. I lys av krisen i kommunenes økonomi har mange sett på de store kostnadene som blir pålagt kommunene gjennom statlige krav og lovpålagte ytelser som kommunene må levere på.
– Vi er nøydde til å rydde opp i mylderet av lovar, pålegg, forskrifter og krav som Stortinget gjennom mange år har pålagt norske kommunar, sa leder i Stortingets kommunal- og forvaltningskomite Lene Vågslid til NRK i begynnelsen av november.
Oversikt over styringstrykket
I en kronikk i VG skriver Vågslid sammen med leder for finanskomiteen Tuva Moflag fra Arbeiderpartiet:
"Over tid har staten lagt så mange krav på norske kommuner, at det har kommet helt ut av kontroll. Faktisk er det så mange lover, forskrifter, regler og veiledninger at det ikke finnes en samlet oversikt over hvor stort «styringstrykket» er. "
Til å lette på dette styringstrykket vil de to komitelederne derfor ha en omstillingskommisjon:
"Vi vil gjennomføre en ryddesjau sammen med kommunal sektor. I utkastet til nytt partiprogram sier vi at vi vil gjennomgå alle lovkrav, detaljreguleringer og andre barrierer som i praksis hindrer kommunene våre fra å løse oppgavene sine så effektivt og hensiktsmessig som mulig. Vi fremmer nå i tillegg et programforslag om at det nedsettes en omstillingskommisjon, slik at vi får gjort denne oppgaven skikkelig og sammen med kommunal sektor."
Høyres totalgjennomgang
Mens altså Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil ha en omstillingskommisjon for å se på forholdet mellom staten og kommunene, vil Høyre ha flere kommisjoner. Høyres forslag i sin omstillingsplan går inn for en nordisk produktivitetskommisjon og "en gjennomgang av hele offentlig sektor for å forenkle administrasjon og redusere kostnader."
Stortingsrepresentant Anne Kristine Linnestad som er medlem i Kommunal- og forvaltningskomiteen for Høyre, og som har deltatt i utviklingen av planen, sa til oss tidligere i høst at partiet ikke har tatt stilling til hvordan arbeidet skal foregå, gjennom en kommisjon eller mer internt i forvaltningen
I dag sier Linnestad at Høyre vil ha en egen kommisjon for å gjennomgå statlig sektor, men at en gjennomgang av staten må skilles fra en gjennomgang av kommunene:
- Vi mener at dette er to ulike arbeid som bør ses på, hver for seg, skriver Linnestad i en epost til Stat & Styring. - Kommunens oppgaver og tjenestetilbud er noe annet enn å se på statens organisering. Høyre har derfor foreslått, i vårt førstutkast til program, at det settes ned en ny forvaltningskommisjon for å gjennomgå statens organisering, med sikte på å gjøre staten mer effektiv og bedre i stand til å håndtere store samfunnsmessige utfordringer som går på tvers av sektorer. Under Solberg-regjeringen ble det gjennomført en rekke områdegjennomganger så vi har god erfaring med dette fra vår regjeringsperiode.
Strukturreform i staten
Fremskrittspartiet har i sitt utkast til nytt partiprogram sag at de vil "gjennomgå forvaltningen for å forenkle og forbedre ressursbruken", og i den forbindelse vil de:
- gjennomgå alle offentlige tilsynsordninger for å sikre effektivisering og økt kvalitet
- gjennomføre en strukturreform i statsforvaltningen for å forenkle og forbedre
- innføre årlige effektiviseringskrav til offentlige virksomheter
Partiet er både i programmet og ellers litt skeptisk til mengden og effektiviteten til offentlige kommisjoner, så det er vel mulig at de vil ha noen meninger om hvordan dette store arbeidet skal gjennomføres.