Ansatt med laptop avfall 2

Det er langt flere offentlige virksomheter som i "noen grad" får gevinster av digitalisering, ifølge en ny versjon av et DFØ-notat. Men det er fremdeles bare en av ti som i "stor grad" får gevinster av digitalisering. Illustrasjonsfoto: Adobe Stock.

Flere får digitaliserings-gevinst

En rapport fra DFØ om utfordringsbildet for offentlig forvaltning er blitt endret etter omtale i Stat & Styring. Professor Magne Jørgensen reagerte på hvordan gevinstene fra digitaliseringsprosjekter i offentlig sektor ble fremstilt i rapporten og i omtalen av rapporten.

Arild Aspøy – 21.05.2025 – sist oppdatert 22.05.2025

I en artikkel for to uker siden omtalte vi en fersk notat/rapport fra Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) om utfordringene norsk offentlig forvaltning står overfor i årene framover. Artikkelen hadde tittelen "Nesten ingen gevinster" og tok utgangspunkt i hvor viktig en omfattende digitalisering av offentlig sektor er i politiske strategier. Men i rapporten fra DFØ var gevinstene fra slik digitalisering beskrevet som veldig liten. 

Viktig strategi

I rapporten skriver DFØ:

«I offentlig sektor ses digitalisering, nå også Kl, som sentralt for å få til effektivisering. Digitalisering er nødvendig og viktig, men så langt lar de store effektiviseringsgevinstene vente på seg og produktivitetsveksten er fortsatt lav. Den gjennomgående utfordringen synes å være at teknologiske innovasjoner ofte forutsetter til dels store endringer i organisering, arbeidsprosesser og rutiner for å oppnå effekt.» 

Rapporten siterer Digitaliseringsdirektoratet på at ni av ti virksomheter ikke lykkes med å ta ut gevinster fra digitaliseringsprosjekter, noe som betyr at de ikke blir mer produktive av slike prosjekter. 

Nå har DFØ rykket ut med en endring av rapporten. I pressemeldingen som følger endringen i notatet skriver DFØ at: "Her refererte vi til Digitaliseringsdirektoratet, og skrev at «ni av ti virksomheter ikke lykkes med å ta ut gevinster fra digitaliseringsprosjekter». Når vi ser nærmere på omtalen, ser vi at den ikke var nyansert nok." 

Endrer teksten

DFØ har derfor endret formuleringen i rapporten som tar opp dette spørsmålet. Den nye formuleringen er nå at "kun en av ti virksomheter i stor grad har lykkes med å ta ut forventede gevinster fra digitaliseringsprosjekter i 2023". I stor grad er altså de nye nøkkelordene i hvordan direktoratet tolker tallene. 

Hele avsnittet er endret slik:

"Negativ utvikling i realisering av gevinster fra digitalisering
Digitalisering og teknologisk utvikling gir nye muligheter, samtidig som det utfordrer tradisjonelle arbeidsmåter, fører til økt kompleksitet og høyere kompetansekrav. Digitaliseringsdirektoratets vurdering av Rikets digitale tilstand viser en negativ utvikling i kommunale og statlige virksomheters evne til å hente ut forventede gevinster fra digitaliseringsprosjekter.

Ifølge Digitaliseringsdirektoratet viser IT i praksis at kun én av ti virksomheter i stor grad har lykkes med å ta ut forventede gevinster fra digitaliseringsprosjekter i 2023. Samtidig oppga syv av ti virksomheter at de i noen grad lykkes med å ta ut forventede gevinster. For å hente ut et større potensial ved digitalisering, peker Digitaliseringsdirektoratet på behov for mer tverrgående oppgaveløsning, og at ledere blir gitt større handlingsrom til å utforske mulighetene som ligger i det å ta i bruk ny teknologi."

Professor reagerer

Da vår artikkel ble publisert for to uker siden reagerte professor Magne Jørgensen ved SimulaMet og medlem av Digitialiseringsrådet, og skrev et innlegg som han publiserte på digi.no og nå her på våre nettsider. 

Jørgensen reagerte på at både vi, DFØ og en omtale som digi.no hadde av rapporten fra Digitaliseringsdirektoratet i fjor,  bruker 1 av 10 - tallet på en misvisende måte. Dette tallet viser til de virksomhetene som sier at de i "stor grad" har lyktes med å ta ut gevinster av digitalisering. I debattinnlegget skriver Jørgensen om rapporten som er utgangspunktet for tallene, nemlig konsulentselskapet Rambølls rapport IT i praksis 2024

Nesten ni av ti lykkes

"Denne på mange måter utmerkede undersøkelsen viser at på spørsmålet “I hvilken grad har deres virksomhet lykkes i å realisere planlagte gevinster fra digitaliseringsprosjekt?” så svarte (av de 251 kommuner og virksomhetene som svarte) 10% “I svært stor grad” eller “I stor grad”, 71% “I noen grad”, og 13% “I liten grad” eller “I svært liten grad”. Resten svarte “vet ikke”. En mer korrekt, om enn noe unøyaktig, beskrivelse av resultatet kunne dermed være at «nesten ni av ti lykkes med å ta ut gevinster». Det motsatte av det som til slutt ble beskrivelsen av resultatene, altså."

Nå har altså DFØ rettet opp i sin rapport/notat, og en beskrivelse som ligger nærmere den vurderingen som professor Jørgensen gir av situasjonen. Men de fastholder at utviklingen er negativ over tid når det gjelder evnen og mulighetene til gevinstrealisering.