Hvorfor milliarder sløses, og hvordan de kan spares.
Hierarkiske organisasjoner har utfordringer som kan løses med en selektiv nedbygging. En utvikling i retning av mer fleksible organisasjoner i staten, ser ut til å ha møtt en grense i år. Et av fyrtårnene for flatere organisering er blant annet blitt avviklet.
Tilliten til offentlig sektor er avgjørende for en velfungerende nasjon. Denne tilliten kan blant annet svekkes ved at man tror at sektoren kaster bort masse penger på IT-utvikling som ikke gir særlig nytte.
Negative mentale holdninger kan avgjøre hvor strengt saksbehandlerne i NAV behandler klienter som ikke oppfyller vilkårene for støtte.
Det som er en av hovedstrategiene for effektivisering av offentlig sektor ser ikke ut til å virke. Ni av ti offentlige virksomheter klarer ikke å få gevinster av digitalisering.
Nedbygging av byråkratier er noe nye regjeringer alltid lover å arbeide med. Den nye tyske regjeringens planer om dette inneholder flere velkjente og lite effektive metoder.
Det er riktig at FFI driver oppdragsforskning – vår forskning er i all hovedsak finansiert av ulike deler av forsvarssektoren. Dette betyr imidlertid ikke at forskningen vår ikke er kritisk eller at den ikke bidrar til kompetansebygging.
Den offentlige sektor i Storbritannia har opplevd mange skandaler de siste årene. Nå har en granskning av disse skandalene avslørt at en hovedårsak er kulturen i styrene og ledelsen i offentlige etater.
De politiske partiene vil ha ulike varianter av utredninger og skippertak for å kutte og effektivisere i offentlig sektor. Men er det ikke bedre å bare ha en langsiktig plan for å effektivisere, siden slike skippertak viser seg å ikke fungere?
Reverseringen av reformer som Støre-regjeringen har forsøkt med var ikke vellykket. Det er vanskelig å reversere politiske reformer i Norge, fordi forvaltningsutviklingen er mer preget av kontinuitet enn av svingninger.
Forsvarsanskaffelser er en god kandidat til å toppe den uhellige kåringen av det temaet som er av størst samfunnsmessig viktighet og har den høyeste økonomisk kostnad – men som er gjenstand for minst kvalifisert analyse og debatt.
Å utvikle retorisk medborgerskap er en av målsettingene med et nytt tilbud i videreutdanning for mellomledere i offentlig sektor. Bedre språk fra slike ledere skal gjøre brukerne av offentlige tjenester bedre i stand til å forstå offentlig kommunikasjon, og å myndiggjøre dem i møtet med det offentlige.
Mange politiske partier vil gjennomgå offentlig sektor for å kutte og forenkle. Siden misnøyen med staten tydeligvis er så stor, er det på sin plass å stille det store spørsmålet om hva som er så galt, og hvorfor?
Mange tror at utredningsinstruksen er en nesten hellig og fundamental regel for hvordan offentlig forvaltning fungerer. I virkeligheten oppfatter lederne i regjeringsapparatet denne instruksen mer som et forslag enn en instruks.
Regjeringsadvokat Sejersted har rett i at det er blitt mer kontroll med forvaltningen de siste årene. Men hvordan man vurderer utviklingen avhenger veldig av tidsperspektivet.
Reform, løft, veikart og satsing. Dette er velkjente begreper for enhver regjering som vil kommunisere store ambisjoner. Og nå kommer også samfunnsoppdrag som et nytt begrep for å beskrive ambisiøse planer om endring.
Det samlede kontrolltrykket mot forvaltningen går ut over handlekraft og gjennomføringsevne, skriver regjeringsadvokat Fredrik Sejersted. Sammen med sterkere krav til utredning blir systemet som skal sikre fellesskapets interesser dermed tregt og svært ressurskrevende.
Sterk motstand og mange feiltrinn til tross: Trump-administrasjonen fortsetter sine massive angrep på statsadministrasjonen. Smitter det på resten av verden?
Når viktige byråkratstillinger skal besettes, reises av og til spørsmål om hva som er relevant ekspertise og om det er greit med bakgrunn fra politikken. Den kontroversielle utnevnelsen av Frank Bakke Jensen som Fiskeridirektør i 2021 er et eksempel på dette.
Debatten om effektene av tjenestedesign blir skarpere. En av informantene i et forskningsprosjekt om dette temaet, går kraftig ut mot forskeren bak prosjektet.
Professor Kjell Arne Røvik tilbakeviser kritikken mot hans forskningsprosjekt. Han mener at mange av hans kritikere er overbevist om tjenestedesignens fordeler, uten å ha dokumentasjon for det
At domstolskontrollen har blitt skjerpet de siste årene, ser vi – i motsetning til regjeringsadvokaten – på som en absolutt nødvendighet for å senke risikoen for en ny trygdeskandale. Domstolene er tross alt siste skanse for reparasjon av feil forvaltningen gjør.