Hva er det som feiler staten egentlig?
En hemmelig rapport om trygdeskandalen i NAV har skapt grobunn for konspirasjonsteorier og rykter om både embetsverket og politikere. Nå er det noen som forsøker å rydde i ryktene.
En av de mest erfarne toppbyråkratene i Norge har fått forlenget sin sjefsperiode. På tross av en del bråk i etaten han leder, har tolldirektøren fått fornyet tillit i seks år til.
Med sikkerhet i ekomnettet som arbeidsfelt, har Bente Lund Michaelsens jobb blitt høyaktuell denne høsten. – Jeg har aldri jobbet så mye som nå, sier hun.
Lovbrudd på mange områder tegner et bilde av en offentlig sektor hvor brudd mot lover nærmest er blitt normalisert.
De digitale systemene som vokser fram i offentlig sektor utfordrer det styringssystemet som råder i staten. Digitale løsninger går på tvers av sektorer og siloer, og resultatet er ofte svak koordinering.
Politikere skyver jussen foran seg når de søker støtte for sine argumenter. Men jussen støtter ofte ikke opp om argumentene, eller konklusjonene.
- Vi ville utfordre oppdragsgiverens eksisterende forståelse, sier mannen som har frontet den mye omtalte rapporten fra Forsvarets forskningsinstitutt om valgpåvirkning.
Dag Thomas Gisholt blir ny departementsråd i Kunnskapsdepartementet. Han har en velutviklet forståelse av hva rollen som øverste embetsmann betyr.
Hvordan kan vi beholde pressefriheten når Facebook har blitt en av de største nyhetskanalene? Det er blant oppgavene som Harald Høiby i Kultur- og likestillingsdepartementet prøver å finne løsninger på.
Kommunal- og distriktsdepartementet har to forskjellige versjoner om hvordan de behandlet den omstridte FFI-rapporten om valgpåvirkningrapporten.
Regjeringens eierskapsmelding tar inn tillit og ytringsfrihet som en sentral formulering i forventningene til selskapene staten eier. Men er det grunn til å tro at disse tingene henger sammen?
Regjeringen nevner ikke ABE-reformen i statsbudsjettet. Men spesielt ett av grepene regjeringen nå gjør kan få noe den samme gjennomgripende effekten på måten staten bruker penger.
– Det er utrolig spennende å få være med å bygge en kultur. Det er ikke så ofte man får være med på å bygge opp noe fra bunnen av, sier Ann-Tove Eriksen om jobben som avdelingsleder for en ny avdeling i HK-dir.
Norge faller sterkt på en internasjonal måling av digitalisering av offentlige tjenester, og stiger svakt på en annen.
Tidligere helseminister Bent Høies nye bok avslører en spesiell episode om departementet han ledet. Den som sier mye om hvordan tillit mellom politikere og embetsverket oppleves. Men går denne tilliten bare en vei?
Istedenfor å fokusere på områder hvor Norge gjør det bra allerede, fokuserer de som arbeider med åpenhet på områder hvor Norge gjør det dårlig. Det gjelder blant annet innenfor korrupsjon og varsling.
Tidligere helseminister Bent Høies nye bok er et unikt innblikk i et departements indre liv. Det viser seg at både kjærlighet og håndklasking må til for å få et departement til å fungere.
Både antall ansatte og mengden innkjøpte konsulenter øker i departementene. En av målsettingene til regjeringen var at antall ansatte skulle ligge stabilt, mens innkjøpte konsulenter skulle reduseres.
Departementssjefer slutter eller får sparken i to land som lenge har vært forbilder for norsk forvaltning. Er det en ny tendens til politisering av embetsverket, eller bare vanlig politikk?
En av de viktigste avdelingene i regjeringsapparatet har fått en ny leder. Men det er fremdeles en av de minste avdelingene, med et enormt ansvar.